Ракетата “Протон-М на стартовата площадка. Снимка: КЦ “Южный/ЦЭНКИ Роскосмос оповести официално,

...
Ракетата “Протон-М на стартовата площадка. Снимка: КЦ “Южный/ЦЭНКИ Роскосмос оповести официално,
Коментари Харесай

Човешка грешка скапала акумулатора на телескопа Спектр-РГ. Сега ще лети най-рано на 12-ти юли!

Ракетата “Протон-М ” на стартовата площадка. Снимка: КЦ “Южный ”/ЦЭНКИ

Роскосмос оповести публично, че изстрелването на ракетата “Протон-М ” с ускорителния блок “ДМ-03 ” и галактическия телескоп “Спектр-РГ ” е трансферирано за 12-ти юли. 

Това е следващото дълготрайно отсрочване за многострадалния галактически телескоп, който не може да бъде издигнат и да излети още от 1993 година чак до ден сегашен. 

До този процес на обстановката се стигна след човешка грешка… или по-скоро небрежност. Това споделя редакцията на списанието “Московски комсомолец “. Оказва се, че акумулаторната батерия на телескопа е била въведена в деен режим по-рано от предстоящото. Съгласно проекта тя е трябвало да бъде включена след изстрелването и по-точно чак след отделянето на “Спектр-РГ ” от ускорителния блок “ДМ-03 ”. Вместо това тя е била задействана през вчерашния ден, на 20-ти юни. Това се случило поради неточно обвързвана електросхема. Специалистите на РКК “Енергия ” трябвало да задействат акумулатора на ускорителния блок “ДМ-03 ” преди изстрелването, само че заради грешката в електросхемата вместо това бил задействан акумулаторът на самия телескоп “Спектр-РГ ”. Това довело до цялостното разреждане на акумулатора на научната задача. 

Сега единственото, което експертите могат да създадат, е да върнат ракетата “Протон-М ” назад в хангара, да разкачат телескопа от блока “ДМ-03 ”, да му презаредят батериите и (което е най-важно) да оправят електросхемата, с цел да не се получи отново този гаф.

Да се надяваме, че повредите на борда на апарата не са сериозни и ще могат да бъдат отстранени в период, с цел да може “Спектр-РГ ” най-сетне да излети през юли месец. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР